Heupen

Zoals je op de foto kunt zien hebben pasgeboren pups geen heupen. Waar de handjes staan behoren heupen te zitten. 

Op de tweede foto zie je de heupen op de leeftijd van 8 weken, de leeftijd dus dat de pup naar de nieuwe eigenaar gaat. De heupen zijn nu in aanleg aanwezig maar overal zit nog ruimte en groeischijven, ook is het bot nog zacht.

Op de derde foto hebben de heupen al veel meer vorm maar het duurt 12 maanden voor alles echt op zijn plaats zit en ook het bot verhard is. Dit betekent dat een hond met goede heupen na 12 maanden geen HD meer kan krijgen.
Misschien kun je je nu ook voorstellen hoe slecht het is een pup groot te brengen op gladde vloeren (parket en laminaat) of de pup met andere (grote) honden te laten spelen. 


Het is aan te bevelen alleen met HD-vrije honden te fokken, omdat dan de kans op HD bij de nakomelingen (pups) het kleinst is, maar: 
dat is niet bij elk ras mogelijk (weinig beschikbaar fokmateriaal!);
dat geeft geen volledige garantie voor HD-vrije pups.
In de fokkerij van rashonden moet ook rekening gehouden worden met andere erfelijke stoornissen en met speciale ras- en gedragskenmerken. Bij sommige rassen, zoals de labrador retriever, waarin HD vaak voorkomt is het daardoor helaas niet altijd mogelijk uitsluitend met HD-vrije honden te fokken.
Door de invloed van uitwendige factoren op het ontstaan van HD is de mate van verandering aan de heupgewrichten niet altijd een goede maat voor de erfelijke status van de hond voor wat betreft HD.


Zelfs wanneer een hond vrij is van HD wil dat nog niet zeggen dat de hond geen erfelijke factoren in zich kan hebben en kan door geven aan zijn of haar nageslacht.
De Nederlandse Labrador Vereniging heeft dan ook moeten vaststellen welke foktechnische maatregelen binnen het ras mogelijk zijn met betrekking tot de bestrijding van HD.